Tuesday, January 20, 2015

Ο Μέττερνιχ υποχρέωσε τον Μότσαρτ να μετονομάσει τη σονάτα του σε "Alla Turca".

Σύμφωνα με αυστριακή εφημερίδα, ο Μότσαρτ συνέθεσε την σονάτα για πιάνο, προς τιμήν του επαναστατημένου έθνους των Ελλήνων. Αναφερόμαστε στα γνωστά Ορλωφικά, ένα μόλις χρόνο πριν τον θάνατο του (1770).
Συντετριμμένος από το δράμα των Ελλήνων, αλλά και τον ηρωισμό που αυτοί επέδειξαν, παρά την ουσιαστική προδοσία των Ρώσων, συνέθεσε την γνωστή σονάτα στην αρχή σαν quartetto για πέντε. Έδωσε δε τον τίτλο "Alla Greca Piano Sonata No. 11 in A major". Το όνομα όμως, δεν άρεσε στον Πρίγκιπα (επί τιμή) Φραγκίσκου Γεωργίου Μέττερνιχ, πατέρα του γνωστού μας Μέτερνιχ, που με τη δικαιολογία των καλών σχέσεων μεταξύ της Αυστρίας και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ζήτησε από τον φίλο του Μότσαρτ Antonio Salieri να μεσολαβήσει, ώστε να μην διαταραχθούν οι σχέσεις των κρατών τους. Πράγματι, ο Σαλιέρι έπεισε τον Μότσαρτ, ο οποίος όμως άλλαξε τον τίτλο από Alla Greca σε Turkish March και όχι Alla Turca, προς τιμή λοιπών των γαλόπουλων που μόλις είχαν έρθει στην Ευρώπη, από την Αμερική. Μόνο μετά τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη, αντικαταστήθηκε ο τίτλος, σε "Alla Turca". 
Σύμφωνα με την Αυστριακή εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung που αναμόχλευσε το θέμα, έπειτα από την αποκάλυψη της πρωτότυπης παρτιτούρας το 2012, ο Σαλιέρι αρχικά προσπάθησε να αρνηθεί τη διαμεσολάβηση, βάζοντας πάνω απ΄όλα την αγάπη του για τον Μότσαρτ, αλλά τελικά υπέκυψε στον εκβιασμό του Μέττερνιχ. 

No comments: