Wednesday, October 21, 2015

Διδασκαλία ξένων γλωσσών.

Αναρωτηθήκατε ποτέ, γιατί στην Ελλάδα χρειάζονται 9 χρόνια για να φθάσει κανείς σε επίπεδο Lower στα αγγλικά; Αναρωτηθήκατε, γιατί ενώ τα μικρά παιδιά ακόμη δεν γνωρίζουν να γράφουν στα Ελληνικά, τους ζητάμε να μάθουν την Αγγλική αλφάβητο; Αναρωτηθήκατε ποτέ, γιατί έπειτα από 9 χρόνια σπουδών στις ξένες γλώσσες, δυσκολεύονται να μιλούν στην ξένη γλώσσα;
Εγώ αναρωτήθηκα και διαπίστωσα, ότι όλο το σύστημα είναι έτσι δομημένο, ώστε απλά να καθυστερούν την εκμάθηση, με συζητήσιμους σκοπούς. Γιατί άραγε, στο εξωτερικό σε λιγότερο από ένα χρόνο, τα Σουηδάκια μπορούν και επικοινωνούν στα αγγλικά; 
Η απάντηση βρίσκεται στο ότι μαθαίνουν την ξένη γλώσσα, όπως το αγγλάκι μαθαίνει την μητρική του. Αντίστοιχα, όπως το ελληνάκι, μαθαίνει ελληνικά. Η μαμά του λέει συνεχώς την λέξη "νερό" ή φράσεις που το περιλαμβάνουν "θέλεις νερό"; Ο μπόμπιρας, μπορεί να μη μιλάει ακόμη, αλλά γνωρίζει ότι αυτό που βγαίνει από την βρύση και τον ξεδιψά, λέγεται νερό. Κάποια στιγμή θα πει την λέξη "νερό" και κάποια στιγμή και την φράση "θέλω νερό". Είναι η λεγόμενη βιωματική διδασκαλία. Κάποια στιγμή λοιπόν, το ελληνάκι, θα μάθει - στα 7- ότι το νερό γράφεται με αυτό τον τρόπο. Ήδη όμως, θα μιλά την Ελληνική γλώσσα.
Αυτή την αρχή της βιωματικής διδασκαλίας, την βρίσκουμε στην νέα online μέθοδο εκμάθησης ξένων γλωσσών. Είναι το Mondialin.com που σας μαθαίνει να επικοινωνείτε στα Αγγλικά, Γερμανικά και Ιταλικά σε ένα μόλις μήνα. 
Για το project του Mondialin εργάστηκαν καθηγητές ξένων γλωσσών, ψυχολόγοι, προγραμματιστές, δάσκαλοι και ένας μαθηματικός (χρειάζονται και αυτοί, γιατί η εκμάθηση είναι ολική διαδικασία). Το σύστημα αυτό, είναι χρήσιμο και σε όσους ακολουθούν την κλασική μέθοδο διδασκαλίας και θέλουν να επιταχύνουν την εξέλιξή τους στην γλώσσα. Και όλα αυτά με μόνο 30 ευρώ, όλο το κόστος της γλώσσας. Σας το προτείνω.

No comments: