Friday, November 23, 2007

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επέστρεψε το χρυσό μακεδονικό στεφάνι

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα βρεθεί από την Παρασκευή το χρυσό μακεδονίτικο στεφάνι που επεστράφη στη χώρα μας από το Μουσείο Γκετί μέσα στο 2007. Το χρυσό στεφάνι, το οποίο είχε κλαπεί από την Ελλάδα, επαναπατρίστηκε στις 22 Μαρτίου 2007. Μέχρι τότε βρισκόταν στο Μουσείο Γκετί του Λος Αντζελες.

Το στεφάνι απαρτίζεται από μεγάλα κλαδιά και μίσχους με φύλλα και άνθη μυρτιάς, ορισμένα από τα οποία διατηρούν ίχνη από γαλάζιο και πράσινο σμάλτο. Είναι χαρακτηριστικό δημιούργημα της μακεδονικής μεταλλοτεχνίας και χρονολογείται τον 4ο αιώνα π.Χ. Ανάλογα στεφάνια έχουν βρεθεί σε ανασκαφές στην κεντρική Μακεδονία.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη ξεκίνησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη της πρώην εφόρου του Μουσείου Γκετί Μάριον Τρου, η οποία κατηγορείται για την κλοπή του χρυσού στεφανιού την περίοδο ανάμεσα στον Φεβρουάριο του 1992 και τον Αύγουστο του 1993.

Τα μισά αντικείμενα της συλλογής αρχαιοτήτων του Μουσείου Γκετί, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Los Angeles Times», θεωρείται ότι έχουν αγορασθεί από αρχαιοκάπηλους. Στελέχη του ιδρύματος κατηγορούνται επισήμως, ενώ η Ιταλία ζητεί την επιστροφή κλεμμένων θησαυρών.

Και μία ιστορία για τον μεγιστάνα Paul Getty.

10 Ιουλίου 1973 στην Ρώμη, ο εγγονός του απήχθη και ζητήθηκαν λύτρα $17 εκατομμυρίων ν για την ασφαλή επιστροφή του. Δεδομένου ότι Paul ΙΙΙ ήταν τόσο επαναστατικός, όταν έφθασε το πρώτο μήνυμα λύτρων, η οικογένεια υποψιάστηκε ένα τέχνασμα από τον έφηβο για να εξαγάγει τα χρήματα από το φιλάργυρο παππού του. Μια δεύτερη επιστολή των απαγωγέων, λόγω μίας ταχυδρομικής απεργίας καθυστέρησε. Ο πατέρας του μικρού ζήτησε τα χρήματα από τον μεγιστάνα, αλλά αυτός αρνήθηκε. Τελικά, το Νοέμβριο ένας φάκελος που περιείχε το αυτί του απαχθέντος εγγονού παραδόθηκε σε μια καθημερινή εφημερίδα, με μια απειλή του περαιτέρω ακρωτηριασμού εκτός αν καταβληθούν λύτρα 3,2 εκατομμύρια δολάρια. Τότε ο καλός παππούς συμφώνησε να πληρώσει τα λύτρα, υπό τον όρο να κάνει αυτός τη διαπραγμάτευση και ο γιός του να ξεπληρώσει την αμοιβή με τόκο 4%.

Ο Paul Getty υπεράσπισε την αρχική άρνησή του να πληρώσει τα λύτρα υποστηρίζοντας ότι είχε δεκατέσσερα άλλα εγγόνια που ενδεχομένως και αυτά να κινδύνευαν στο μέλλον από πιθανούς απαγωγείς.



No comments: