Sunday, November 18, 2007

πληροφορίες για καφέ espresso

Μερικές πληροφορίες για καφέ εσπρέσσo.

Λοιπόν, υπάρχουν 2 είδη καφέ. Ο Arabica και ο Robusta. O Arabica δίκαια θεωρείται ο κορυφαίος. Βγαίνει σε τροπικά κλίματα και η καλύτερη ποιότητά του είναι όταν προέρχεται από μεγάλα υψόμετρα. Έχει έντονη γεύση και λιγότερη καφεϊνη από τον Robusta. O Robusta, χρησιμοποιείται για στιγμιαίους καφέδες (nes cafe κλπ), είναι χαμηλής ποιότητας, με πολύ καφείνη, και καθόλου άρωμα. Το άρωμα στους στιγμιαίους καφέδες, είναι τεχνητό (εσάνς).
Οι Ιταλοί προτιμούν τον Arabica.

===============================================
===============================================


Ο πιο απλός ορισμός του εσπρέσσο είναι ζεστό νερό περνά υπό πίεση από λεπτά αλεσμένο καφέ. Τότε το νερό αρωματίζεται από τον καφέ, χωρίς να βράζει μ'αυτό. Έτσι διατηρεί άρωμα και διαθέτει σώμα ο καφές. Είναι δεν ο πιό υγιεινός (να θυμάστε ότι ένας στιγμιαίος αντιστοιχεί με 2 γαλλικούς, 4 ελληνικούς και 8 εσπρέσσο). Επιπλέον, ο κάθε καφές οξειδώνεται και αυτό "επιταχύνει" τα απότελέσματα και την βλάβη της καφεϊνης. Ένας ακόμη λόγος που πίνω εσπρέσσο.


ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΕΣΠΡΕΣΣΙΕΡΕΣ. Υπάρχουν παρά πολλές μάρκες και μοντέλα. Επιλέξτε κάποιο με 15 bar πίεση. Ελέξτε τα bar να είναι κανονικά, γιατί στα καταστήματα είδα πολλές μηχανές που έλεγαν 15 bar και το πίσω ταμπελάκι των χαρακτηριστικών έλεγαν 12. (και μάλιστα πολύ γνωστή μάρκα).

Ο χρόνος που χρειάζεται για έναν εσπρέσσο είναι 20-30 δευτερόλεπτα. Η κρέμα (καϊμάκι) είναι απαραίτητο κριτήριο. Το χρώμα αν ανοιχτό δηλώνει ότι η ποσότητα του καφέ είναι λιγότερα γραμμάρια από το κανονικό 7,2 περίπου αν σκούρος θέλει λιγότερα. Εγώ το έλυσα, με μηχανή της Ariete με κάπσουλα.

ΕΙΔΗ ΕΣΠΡΕΣΟ
ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ: Χρειάζεται 6-7 γραμμάρια καφέ, νερό υπό πίεση, 93-96 οC


ΜΑCHIATO: Ένας κανονικός εσπρέσο με προσθήκη χτυπημένου γάλακτος επάνω.

ΔΙΠΛΟΣ ΕΣΠΡΕΣΟ: Δυο δόσεις εσπρέσσο σε φλιτζάνι 150ml.

LUNGO ή AMERICANO: Κανονικός εσπρέσσο με προσθήκη νερού.

CON PANA η TAZZA D ORO: Ένας εσπρέσσο macchiato με πλούσια κρέμα γάλακτος αντί αφρόγαλου.
RISTRETTO: Ένας δυνατός εσπρέσο 25ml


ΑΦΡΟΓΑΛΑ
Παρασκευή αφρόγαλου σε εσπρεσομηχανή.
Ρίχνεται σε μια κανάτα, εισάγετε το ακροφύσιο της μηχανής , μέχρι τον πάτο της κανάτας, ανοίγετε την βαλβίδα του ατμού και περιστρέφεται το ακροφύσιο στο γάλα κάποια δευτερόλεπτα.
Αναβοκατεβάζετε την κανατά μέχρι το ακροφύσιο να βρεθεί μόλις κάτω από την επιφάνεια του γάλακτος. Όταν η επιφάνεια αρχίζει να αφρίζει, τοποθετήστε το ακροφύσιο πιο χαμηλά στο γάλα και κλείνεται τον ατμό. Ένας βαθύς ήχος γουργουρίσματος σημαίνει ότι το γάλα αφρίζει.


ΠΡΟΣΟΧΗ. Πρώτα κάνουμε τον εσπρέσσο και μετά το αφρόγαλα, γιατί ο καφές θέλει 96 βαθμούς θερμοκρασία και το αφρόγαλα χρειάζεται ατμό 115 βεθμών.

Αφού κάνουμε τον καφέ - έπειτα το αφρόγαλα - ρίχνουμε τον καφέ από επάνω.
Για καλό εσπρέσσο:
Ανάβουμε την μηχανή. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο νερό πατώντας το κουμπί του καφέ, για να ζεσταθούν και τα τοιχώματα μηχανής και φλυτζανιού. Έτσι ο καφές διατηρεί καλύτερα το άρωμά του. Έπειτα βάζουμε τον καφέ στο group, (εγώ πήρα με κάσπουλες), πιέζουμε λίγο τον καφέ και πατάμε το κουμπί που ρίχνει το νερό.
Τώρα, άν θέλουμε καπουτσίνο, ανάβουμε το κουμπί που ανεβάζει τη θερμοκρασία στο boiler, και αφού ανέβει σε ένα μπρίκι ρίχνουμε γάλα και μέσω του ακροφυσίου κάνουμε το αφρόγαλα.
Προβλήματα.
αν ο καφές σας φαίνεται καμμένος, μάλλον είχατε ανάψει το κουμπί του καπουτσίνο και η μηχανή έχει υψηλή θερμοκρασία.
άν η κρέμα είναι ανοικτόχρωμη, τότε είτε ο καφές είναι μάπα, είτε βάλατε μικρή ποσότητα, είτε η μηχανή που σας πάσαραν είναι κακή. Αλλάξτε την για να πιείτε καφέ.

Ο καφές έρχεται σε τέσσερις μορφές.
Είτε σε κόκκους (οπότε θα πρέπει να τους αλέσετε).
Είτε αλεσμένος (πιό δύσκολος στην παρασκευή του, λερώνεστε, ενώ οξειδώνεται κιόλας), αλλά πιό οικονομικά.
Είτε σε pods, με τα πιό πάνω προβλήματα και μυρίζει "χαρτίλα", καθώς και ότι είναι ακριβός.
Είτε σε κάπσουλες (nespresso, lavazza, ariete capricci) κλπ, που επιπλέον, δεν υπάρχει αλοίωση καφέ λόγο της επαφής με μεταλλικά μέρη. Αυτό το τελευταίο το συνιστώ. Σχετικά με τις κάψουλες Nespresso, πλέον υπάρχουν και στην Ελλάδα συμβατές κάψουλες εσπρέσσο για τις μηχανές nespresso, από την Gimoka.

Εγώ πήρα με κάπσουλα, την Ariete, γιατί την είχαμε και στο γραφείο και μου άρεσε ο καφές. Πίνω βέβαια τον Arabica. Παραθέτω το site που τον βρήκα.

δείτε και video για το πώς γίνεται ο espresso, ο freddo και ο cappuccino

http://www.youtube.com/watch?v=rY2UblVClSM

http://www.youtube.com/watch?v=FJ7Llo0YtYY

Μου άρεσε επιπλέον ότι έχει και 4 χρόνια εγγύηση. Στην υγειά σας....


www.tosconto.gr

1 comment:

Anonymous said...

Αν δεν κάνει καϊμάκι η καφετιέρα σας μην αγχώνεστε. ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ.
Κόψτε ένα κομμάτι κυκλικό χαρτί φίλτρου γαλλικού και εφόσον πιέσετε ελαφρά τον καφέ τοποθετήστε το κυκλικό χαρτάκι πάνω από τον καφέ.
Έτσι γλιτώνετε και το καθάρισμα από τους κόκκους του καφέ.