Monday, February 4, 2008

ΠΑΡΚΑ ΠΑΝΤΟΥ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ «ΠΑΡΚΑ ΠΑΝΤΟΥ»
Σας καλούμε να υπογράψετε (http://www.parkapantou.gr/component/option,com_comprofiler/task,registers/
σχετική επιστολή http://www.parkapantou.gr/content/view/1/159/
που κατατέθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ και να συμμετέχετε στη συντονιστική επιτροπή αγώνα
Αναφορικά με την μετατροπή του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού σε πάρκο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ . Σουφλιάς αναγνωρίζει σε σχετικό δελτίο τύπου της 16ης Ιανουαρίου 2008 ότι το Πάρκο του Ελληνικού είναι μία υπόθεση που αφορά τους κατοίκους ολόκληρου του Λεκανοπεδίου και κατά συνέπεια τα οφέλη από την αξιοποίηση του χώρου του Παλαιού Αεροδρομίου πρέπει να διαχυθούν σε όλη την Αττική και Πειραιά ιδίως στις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές τους.
Επίσης αναγνωρίζει στο ίδιο δελτίο τύπου της 16ης Ιανουαρίου 2008 ότι οι τέσσερεις Δήμοι της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού είναι πραγματικά πολύ προνομιούχοι από απόψεως φυσικού περιβάλλοντος αφού απολαμβάνουν ταυτόχρονα τον Υμηττό και τον Σαρωνικό και προβλέπεται να αποκτήσουν ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα σε αστική περιοχή στον κόσμο.
Όμως παρά τις δύο προηγούμενες διαπιστώσεις, τις οποίες και συμμεριζόμαστε, δεν θέτει ως άμεση προτεραιότητα, όπως θα όφειλε, την άμεση δημιουργία πάρκων στις υποβαθμισμένες περιοχές του λεκανοπεδίου στη βάση της ίσης μεταχείρισης όλων των πολιτών του λεκανοπεδίου και των δήμων στους οποίους αυτοί κατοικούν.
Ποιο συγκεκριμένα, η θέση του Υπουργού κ. Γιώργου Σουφλιά όπως αποσαφηνίστηκε, αναφέρει ότι η επιφάνειά του μεγαλύτερου Πάρκου στην Ευρώπη θα είναι 6.000 στρέμματα και θα βρίσκεται σε επαφή με τα 500 στρέμματα του Γκολφ της Γλυφάδας, δημιουργώντας μία ενιαία έκταση επιφάνειας 6.500 στρεμμάτων.
Από αυτή την έκταση θα χρησιμοποιηθεί έκταση 300 στρεμμάτων για την κατασκευή και συντήρηση του Πάρκου, αλλά και για την εξασφάλιση πόρων για τη σύσταση «Πράσινου Ταμείου» που θα χρηματοδοτήσει έργα ανάπλασης και πρασίνου σε όλη την Αττική ιδίως στις πιο επιβαρημένες – υποβαθμισμένες περιοχές.
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Σουφλιά υλοποιείται άμεσα και σίγουρα ένας τεράστιος χώρος πρασίνου 6.500 στρεμμάτων σε τέσσερεις δήμους που κάθε άλλο παρά υποβαθμισμένοι είναι, ενώ στα εκατομμύρια των υπόλοιπων κατοίκων των δήμων του λεκανοπεδίου αναλογούν 300 μόνο στρέμματα.
Σημειωτέον ότι ακόμα και αυτά τα 300 στρέμματα που θα χρηματοδοτήσουν το «Πράσινο Ταμείο» δεν θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για έργα ανάπλασης και πρασίνου σε όλη την Αττική καθώς το ταμείο αυτό θα καλύψει και τα έξοδα για την κατασκευή και συντήρηση του Πάρκου του Ελληνικού.
Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή τη κατανομή και ερωτάμε τον κ. Σουφλιά με βάση ποιό υπολογισμό κατέληξε σε αυτήν.
Η απαράδεκτη αυτή κατανομή δημόσιας περιουσίας αποτελεί εμπαιγμό για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου που υπόκεινται σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και οι οποίοι αξιώνουν τουλάχιστον ίσο μερίδιο οφέλους από τη μετατροπή του αεροδρομίου του Ελληνικού σε πάρκο.

Για τον λόγο αυτό απαιτούμε:
o την χρήση της έκτασης του αεροδρομίου του Ελληνικού με στόχο την αναδιανομή της στους δήμους όλης της Αττικής και του Πειραιά για δημιουργία σε αυτούς νέων πάρκων στη θέση οικοδομημένων τετραγώνων
o η συνολική έκταση των νέων πάρκων που θα δημιουργηθούν σε κάθε δήμο να βασίζεται στην αρχή της παροχής ίσου μεριδίου οφέλους για κάθε κάτοικο κάθε δήμου της Αττικής και του Πειραιά. Κατά συνέπεια κάθε δήμος θα πρέπει να δικαιούται, από την αναδιανομή της έκτασης του αεροδρομίου του Ελληνικού, την κατασκευή πάρκων έκτασης ανάλογης με τον αριθμό των κατοίκων του
o τη μεγιστοποίηση του οφέλους της προτεινόμενης αναδιανομής για τους κατοίκους των υποβαθμισμένων περιοχών, που θα προέλθει από την υφιστάμενη μεγάλη διαφορά της αξίας της γής των περιοχών τους σε σχέση με την αξία της γής στο Ελληνικό.
o το ξεκίνημα ευρύτατης διαβούλευσης μεταξύ ειδικών επιστημόνων, δήμων και φορέων που θα καταλήξει στα ενδεδειγμένα οικονομικοτεχνικά μέσα και το κατάλληλο νομικό πλαίσιο που θα διασφαλίσουν την υλοποίηση της πρότασης "πάρκα παντού".
Η πρόταση αυτή κατατίθεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ στα πλαίσια της διαβούλευσης που ξεκίνησε στις 26 Νοεμβρίου 2007 για το Πάρκο του Ελληνικού και η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος Ιανουαρίου 2008.
Η προσπάθεια όμως των πολιτών του Λεκανοπεδίου Αττικής για περισσότερο πράσινο, για περισσότερα πάρκα για όλους συνεχίζεται!
Σας καλούμε να υπογράψετε http://www.parkapantou.gr/content/view/1/159/ σχετική επιστολή (http://www.parkapantou.gr/component/option,com_comprofiler/task,registers/ που κατατέθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ και να συμμετέχετε στη συντονιστική επιτροπή αγώνα

No comments: